3. huhtikuuta 2016

6 VINKKIÄ PÄÄSYKOKEISIIN LUKEVALLE

IMG_7941

1. Opiskele monipuolisesti
Älä pelkästään lue kirjoja toinen toisensa perään. Lukemisen ohella voi tehdä miellekarttoja, kirjoittaa isommista kokonaisuuksista tiivistelmiä ja tehdä itselleen tehtäviä. Tein vaikeista käsitteistä myös pieniä lappuja, joiden toiselle puolelle kirjoitin itse termin ja toiselle termin selityksen. Lappuja läpikäymällä ja kääntelemällä termit jäivät yllättävän nopeasti mieleen. Kannattaa myös hyödyntää erilaisia lukutekniikoita. Lukunopeuksia voi vaihdella huolellisesta ja tarkasta lukemisesta kirjan nopeaan läpiselailuun. Kun keskittymiseni alkoi herpaantua lukemisesta, aloin lukemaan ääneen! Tämä ei tietenkään ole paras keino, jos luet kirjastossa :-D Tätä listaa saisi jatkettua vaikka kuinka paljon, mutta ideana on se, että tee itsellesi opiskelusta helppoa ja mielenkiintoista.

2. Kertaa, kertaa ja kertaa
Viime vuonna huomasin aloittaneeni kertaamisen aivan liian myöhään. Tänä vuonna tavoitteenani on kerrata huolellisesti joka päivä lukemisen alussa ja lopussa. Aamulla kertaan edellisenä päivänä opitut asiat ja iltapäivällä kaikki päivällä lukemani asiat. Näin opitut asiat jäävät oikeasti päähän, kun ne pyörivät jatkuvasti mielessä.

IMG_7921

3. Pidä taukoa pänttäämisestä
Tänä vuonna tavoitteenani on lukea 8 tuntia päivässä. Kun kahdeksan tunnin lukuaika on täynnä, on hyvä jättää kirjat syrjään ja miettiä jotain muutakin kuin pääsykoekirjoja. Lukemisen ohella aion käydä ainakin päivittäin lenkkeilemässä tai liikkumassa.

4. Älä jämähdä yhteen kirjaan
Itse koin parhaaksi tavaksi kaikkien kirjojen monipuolisen käsittelyn viikon aikana. En lukenut siis parin tai edes muutaman päivän aikana pelkästään yhtä kirjaa, vaan luin yhtä kirjaa korkeintaan päivän verran. Tällöin muiden kirjojen asiat eivät unohdu, sillä kirjoja tulee vaihdeltua usein.

IMG_7919

5. Pidä kiinni lukusuunnitelmasta ja tavoitteista
En ole aiemmin omalla kohdallani piitannut lukusuunnitelmista, mutta viime vuonna totesin sellaiselle olevan todella tarvetta. Itse aion merkata lukupäiville lukemani kirjan, tavoite sivumäärän, kertaamiseen käytettävän ajan ja ruokatauot. Tarkasta suunnitelmasta on vaikeampi lähteä lipsumaan. Aseta siis jokaiselle päivälle ja viikolle konkreettinen tavoite johon pyrit.

6. Ylläpidä motivaatiota
Tätä ei voi painottaa tarpeeksi! Lannistuneina hetkinä itselleni toi motivaatiota mm. alan opiskelijoiden blogien lukeminen, oman edistymisen huomaaminen ja haaveilu unelmien opiskelupaikasta.

Mielläni kuulisin myös teidän vinkkejä luku-urakkaa varten!

8 kommenttia:

 1. Mihin kouluun haet? Mulla on sisäinen ahdistus päällä, viime syksynä olin 100 varma minne haen ja motivaatiota riitti, mutta nyt näin yo-kirjoitusten jälkeen ei enää kiinnostaisi tippaakaan opiskella, ja luku-urakan aloittaminen uudelleen tuntuu vastenmieliseltä... Päässä on tosi ristiriitaset tunteet, kun en tiedä haluanko välivuotta vai kammoksunko sitä viimeiseen asti :D Kai mä meen vaan ostamaan ne pääsykoekirjat tänään... Minkälaiset fiilikset sulla jäi välivuodesta?

  VastaaPoista
 2. Mua ainakin pääsykokeisiin (ja edelleen tentteihin) lukiessa autto kun menin pois kotoa, yleensä kirjastolle. Sain luettua ainakin tuplasti kirjastolla kun mitä oisin kotona saanu luettua ja jotenkin keskittyminenkin oli paljon parempi kun ympärillä oli porukkaa joka kans opiskeli. En esim. kehdannut räplätä puhelinta ollenkaan :D

  VastaaPoista
 3. Vastaan tähän, vaikka en Amanda olekkaan! :-D Eli mulla oli sama tilanne viime keväänä: ylppärit vei ihan kaikki mehut ja välivuosi tuntu kamalalta harmaalta hirviöltä, jota halusin vältellä viimiseen asti. Kävin siis ostamassa pääsykoekirjat, vaikka tiesin etten mitenkään jaksa antaa kaikkeani. Muutaman viikon taistelin ja ''luin'', mutta olin todella väsynyt koko kevään rutistuksesta enkä siinä vaiheessa kyllä jaksanu keskittyä yhtään. Jossain kohtaa vaan päätin, että ihan sama, lopetan tähän ja pidän välivuoden. Niin siis kävi ja pakko sanoa, että kertaakaan en ole päätöstä katunu. Tä vuosi on antanut niin paljon enemmän kuin ottanut: oon tehnyt töitä ja saanut rahaa säästöön opiskeluja vasten. Muutin myös pois kotoa, mikä ei ois ollut mahdollista, jos olisin jatkanut suoraan yliopistoon. Ja hei tottakai oon nauttinu täysillä siitä, että kun töistä tulee kotiin, ei tarvitse miettiä enään työjuttuja vaan voi tehdä mitä huvittaa! :-D Tietenki on ollut hetkiä, kun on miettinyt, että ois kiva olla koulussa, mutta ainaki nyt vuoden jälkeen koko pääsykoerumbaan suhtautuu ihan eri mielellä ku vuosi sitten :) Oikeen ootan, että saan pääsykoekirjat käsiin ja pääsen opiskelemaan! :-D

  Mä oon siis ihan täysin sitä mieltä, että älä hae, jos nyt ei nappaa :-) Vuosi on kuitenki tosi lyhyt aika ja toisaalta nyt saattaa olla ainut mahdollisuus moneen vuoteen esimerkiksi kerätä rahaa säästöön taikka matkustella ja nähdä maailmaa :-) Kyllä ne opiskelut siellä odottaa!
  Tsemppiä sulle valintoihin ja Amandalle kamalasti peukkuja pääsykokeisiin! (-:

  VastaaPoista
 4. Hyviä vinkkejä!! Itsellä on lukumotivaatio tällä hetkellä vähän hukassa, koska materiaalit on sähköisiä ja osa on videoita, eikä materiaalia ole kirjatolkulla, joten tuntuu, että tää on helppo juttu, kerran ku tsekkaa nii pärjää... Siksi tuntuu hankalalta motivoida itseään :D

  http://kiiainnanmaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 5. Tekstiä on vähän vaikeaa lukea, koska se on pientä ja harmaata. Kuitenkin hyvä postaus ja sä oot tosi kaunis! :-)

  VastaaPoista
 6. http://jjuliav.blogspot.fi/2016/03/lukuvinkkeja-paasykokeisiin.html

  Kirjotin äskettäin samantyyppisen postauksen pääsykokeisiin lukemisesta, käy kurkkaamassa jos joku vinkki vaikka tarttuis matkaan! :)

  VastaaPoista
 7. Tosi hyviä vinkkejä! Liikkuminen on kyllä tärkeetä ja pitäähän välillä käydä ottamassa pieni tauko ja raikasta ilmaa, että jaksaa keskittyä. Tota kirjojen vaihtelua en ookkaan ajatellut! :-D


  http://olderthanyesterday.blogspot.fi

  VastaaPoista
 8. Kiitos ihanasta vastauksesta sinä eräs anonyymi!! Olo helpottui ja tuli semmonen tunne että ihan sama mihin tässä nyt päätyykään, niin kaikki kyllä järjestyy :))

  VastaaPoista